Прекалено много хора вярват в погрешното убеждение, че тяхната харизма и способността

...
Прекалено много хора вярват в погрешното убеждение, че тяхната харизма и способността
Коментари Харесай

Навиците, които ни правят непривлекателни

Прекалено доста хора имат вяра в неправилното разбиране, че тяхната харизма и способността им да се харесват на другите съставляват вродени черти, с които са надарени малко на брой щастливци – добре изглеждащи, контактни и необикновено надарени хора.

Имайки поради нашата модерна действителност и по-специално култа към звездите в шоубизнеса, не е мъчно да разберем за какво този мит е толкоз необятно публикуван.  Истината обаче е, че способността ни да се харесваме на останалите зависи най-много от нас самите и от нашата прочувствена интелигентност(EQ).

Участниците в изследване, извършено в Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), са били помолени да оценят над 500 разнообразни човешки профила въз основата на качествата, които съгласно тях би трябвало да има един човек, с цел да бъде харесван. Най-високо оценените профили постоянно не са съдържали думите словоохотливост, просветеност или атрактивност, множеството от които са вродени характерности. Вместо това, като най-ценни са били избрани качества като откровеност, недействителност и умеене за схващане на другите.

Способността да бъдете харесвани обаче е еднообразно подвластна както от държанието, което акцентира вашата харизма, по този начин и от това, което я разрушава. За да ви оказа помощ втората част на уравнението, сътворих лист с видове на държание, които карат хората да не ви харесват.

Ето и няколко от тях:

1. Прикрито фукане

Всички познаваме хора, които обичат да се хвалят зад маската на самоосмиване и самоирония. Вземете за образец момичето, което се показва като „ нърд “ и изяснява какъв брой е задръстено и смахнато, като в действителност желае да се показа като интелигентно и забавно, или момчето, което се майтапи със своята здравословна диета, с цел да се похвали с положителната си форма. Обикновено това е още по-дразнещо от самохвалството, тъй като с изключение на ласкаенето на егото, то е придружено  и от опит за заблуждаване.

2. Използвате имената на хората, които познавате, с цел да извършите усещане

Няма нищо по-хубаво от това да познавате забавни и авторитетни хора, само че споменаването на техните имена във всеки диалог може да наподобява претенциозно и неуместно. Подобно на прикритото самохвалството, хората рано или късно разкриват вашите същински претекстове. Вместо да ви накара да изглеждате забавни, този способ ви показва като неуверени и прекомерно загрижени за непознатото мнение. Когато свързвате всичко което знаете с хората, които познавате, диалозите с вас бързо стават безинтересни.

Никой не харесва хората, които обезверено търсят внимание. Достатъчно е да се държите другарски и почтително, с цел да спечелите интереса на вашия събеседник. Когато говорите решително, тъкмо и ясно, хората са доста по-склонни да слушат това, което имате да кажете, в сравнение с когато се пробвате да им покажете какъв брой сте значими и авторитетни. 

3. Играете си с телефона до момента в който разговаряте с някого

Нищо не прави толкоз неприятен усещане, колкото това да си извадите телефона от джоба по средата на диалога, с цел да прочете известие или да разгледате последните изявления във Фейсбук. Когато започнете диалог, концентрирайте цялото си внимание и сила върху него. Бързо ще откриете, че диалозите са по-приятни и потребни, когато отделяте нужното внимание на вашите събеседници.

4.   Предубеденост и тесногръдство

Ако желаете да се харесвате на другите, би трябвало да бъдете непредубедени и отворени към новите неща, тъй като това ви прави по-достъпни и забавни. Никой не желае да разисква избрана тематика с човек, който има изградено мнение, неподлежащо на промени. За да елиминирате предразсъдъците, би трябвало да се поставите на мястото на другите. Това не значи, да започнете да вярвате в това, в което имат вяра те, и да измененията изцяло държанието си, а да запазите оценката си за тяхното мнение за момента, когато разберете по-добре тяхната позиция.

5. Не задавате задоволително въпроси

Най-голямата неточност, която може да извършите в общуването, е да мислете за това какво ще кажете в идващия миг, тъй като отмества вниманието ви от говорещия. Чувате думите ясно и отчетливо, само че техният изобщо не ги запомняте и осмисляте. Лесен метод да избегнете този ненапълно неволен развой е като задавате доста въпроси.

Хората обичат да бъдат чувани. Задаването на простички въпроси в края на техните изявления е задоволително, с цел да покаже че слушате деликатно и че се интересувате от това, което те споделят. Ще останете сюрпризирани от това какъв брой елементарно се печелят почитание и благосклонности, когато задавате въпроси.

6. Прекалено сте съществени

Хората гравитират към неподправените, занимателните и буйните персони.  Въпреки това, най-страстните хора постоянно могат да наподобяват незаинтересовани от останалите, тъй като те са прекомерно погълнати от своята работа или занимание.

Най-харесваните хора реализират тъничък баланс сред пристрастеността към това, което вършат, и способността да се забавляват. На работното място те са съществени, само че в същото време с това могат да се държат и другарски. Те се концентрират върху това да имат смислени взаимоотношения със своите сътрудници, като постоянно помнят това, за което са говорили през вчерашния ден или предходната седмица. За тях хората са също толкоз значими, колкото самата работа.

7. Клюкарствате

Ако разпространяването на клюки и мълви се е трансформирало в част от вашето всекидневие, може да сте сигурен, че не сте измежду най-харесваните хора в офиса. Клюките могат да навредят на чуждата репутация и да наранят нечии усеща, а може и да не се отразят по никакъв метод на одумваните хора. Едно нещо обаче е несъмнено, те ще повлияят отрицателно на вас. 

8. Споделяте прекалено много, прекомерно рано

Факт е, че с цел да опознаете останалите, би трябвало да сте подготвени да споделите много неща за себе си, само че издаването на прекомерно доста детайлности и елементи от персоналния ви живот още при първото ви запознанство може да докара до доста неловки обстановки. Избягвайте да споделяте персонални проблеми и изповеди прекомерно бързо. Харесваните хора разрешават на другите да ги направляват към верния миг за шерване на персонални истории.

9. Споделяте прекалено много в обществените мрежа

 Проучванията демонстрират, че хората, които разкриват изцяло живота си в обществените мрежи, го вършат от предпочитание да бъдат признати и оценени. От Pew Research Center са открили, че прекомерното шерване в обществените мрежи е причина за неприятни връзки на работното място. Въпреки че в нашето съвремие това е значим метод за изложение на еднаквост, ние би трябвало да бъдем доста деликатни и преднамерени в това, което споделяме за себе си в интернет. Хората нямат потребност да знаят какво сте яли на закуска, обяд и вечеря, нито пък какъв брой пъти сте разхождали кучето си денем.

Травис Брадбъри , създател на бестселъра  „ Emotional Intelligence 2.0 “  и съосновател на  TalentSmart,  за  LinkedIn.com

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР